Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do licznych narzędzi

Przegląd prasy w temacie ochrony danych osobowych (28)

20/10/2019

Obowiązek Informacyjny, Dane Osobowe, Prawa Osoby Której Dane Dotyczą,

Najnowsze informacje na temat ochrony danych osobowych i RODO w prasie


Przegląd prasy

 

  • Według raportu opublikowany przez Capgemini blisko 70 procent firm nadal nie spełnia wymagań RODO – alarmuje eGospodarka.pl. Największe problemy związane z dostosowaniem do wymogów rozporządzenia przestarzałych systemów informatycznych. Z raportu wynika, że 80 procent organizacji spełniających wymogi RODO,  dostrzega poprawę swojego wizerunku w oczach klientów.

http://www.egospodarka.pl/159178,Blisko-70-procent-firm-nadal-nie-spelnia-wymogow-RODO,1,39,1.html

 

 

  • Ubezpieczyciele liczą na wzrost zainteresowania ochroną przed cyberatakami. To efekt milionowych sankcji nałożonych przez UODO na jedną ze spółek, która padła ofiarą ataku hakerskiego – stosowane przez nią zabezpieczenia organizacyjne i techniczne uznano za niewystarczające – przypomina „Puls Biznesu”.

https://www.pb.pl/coraz-wiecej-pytan-o-polise-od-cyberryzyka-972341

 

 

  • W jednym wyroku trybunał w Luksemburgu uznał, że europejskie normy dotyczące ochrony danych osobowych w Internecie stosuje się wyłącznie na terenie UE, w drugim już, że mogą objąć one cały świat – zauważa GazetaPrawna.pl. Wydanie obu wyroków dzieli zaledwie 10 dni.

https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1433784,wyroki-tsue-internet-dane-osobowe.html

 

 

  • O spełnieniu obowiązku informacyjnego wobec pracownika i w określonych przypadkach wobec członków jego rodziny  pisze dziennik „Rzeczpospolita”.

https://www.rp.pl/Opinie/310049900-Joanna-Pietrzak-o-RODO-cel-to-racjonalnie-podejscie-do-ochrony-danych-i-obowiazkow-informacyjnych.html

 

 

  • Wokandy sądowe lepiej chronią dane – podaje portal Prawo.pl. Nie zdarza się już, że imiona i nazwiska dzieci, które miały paść ofiarą pedofila, znajdują się na wokandzie sądowej, co można było spotkać jeszcze trzy lata temu.

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/wokandy-sadowe-coraz-mniej-czytelne,478071.html

 

  • Trybunał Sprawiedliwości rozstrzygnął, że Google jest administratorem danych osobowych w zakresie czynności przetwarzania, jakim jest odsyłanie do strony zawierającej dane osobowe i wyświetlanie tego linku na liście wyników. Wyrok TSUE komentuje INFOR.pl (Wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 24 września 2019 r. w sprawie o sygn. C‑136/17)

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/3057961,W-jakim-zakresie-Google-jest-administratorem-danych-osobowych-wyrok-TSUE.html

 

 

News Rzecznika Praw Obywatelskich

 

  • Rzecznik Praw Obywatelskich podjął interwencję w sprawie policjantki, która wystąpiła o usunięcie dokumentu z 1992 r. znajdującego się w jej aktach osobowych. Komenda Główna Policji uznała, że nie ma do tego podstaw prawnych. W ocenie RPO skarżąca ma prawo do „bycia zapomnianym”, co przewiduje RODO. Rzecznik wystąpił do prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych o zbadanie problemu

https://www.rpo.gov.pl/pl/content/odmowa-prawa-do-bycia-zapomnianym-bylej-policjantki-interwencja-rpo-do-puodo

 

 

News Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych

 

  • Urząd Ochrony Danych Osobowych podpowiada, co zrobić w sytuacji kradzieży tożsamości, np. utracenia dokumentu tożsamości lub wycieku danych,  w jakich sytuacjach zwrócić się do PUODO.

https://uodo.gov.pl/pl/138/1222

 

 

Sławomir Kasjaniuk

 

Obowiązek Informacyjny, Dane Osobowe, Prawa Osoby Której Dane Dotyczą,